Про це йшлося на черговій, третій авторській лекції завідуючої кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктора історичних наук, професора Ольги Коляструк у рамках реалізації на Вінниччині мистецького проекту «Українські митці за вільну Україну».

Проект передбачає читання лекцій національно-патріотичного спрямування протягом листопада – грудня 2018 року в закладах освіти м. Вінниці.

У п’ятницю, 16 листопада, до проекту долучилися вихованці Комунального закладу «Гуманітарна гімназія № 1 ім. М.І. Пирогова Вінницької міської ради». Тема лекції стосувалася життя та творчості видатного митця Катерини Білокур (1900-1961).

«Народилася у Російській імперії. Пережила всі віхи становлення Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Другу Світову війну, складнощі післявоєнного періоду. Не мала спеціальної художньої освіти та ніколи не прагла до популярності, але зачаровувала оточуючих своїми картинами та ніколи не втрачала відчуття гармонії у своїх роботах, не зважаючи на те, скільки негараздів випадало на її долю», – зазначила Ольга Коляструк.

За її словами, постать Катерини Білокур – це «обличчя» України ХХ століття, яке, на жаль, ми не завжди можемо розпізнати на фото, на відміну, скажімо, від портретів Тараса Шевченка чи Лесі Українки.

«Творчість Катерини Білокур, без сумніву, залишатиметься такою, що захоплює світ та пропагує українську культуру», – підсумувала свій виступ Ольга Коляструк.

Нагадаємо, що проект «Українські митці за вільну Україну» реалізовується за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації у рамках Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224.

Планується, що з лютого 2019 року реалізація вище зазначеного проекту пошириться на райони області.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92