Вчора, 13 листопада, у навчально-виховному комплексі: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей № 7 Вінницької міської ради відбулася друга лекція у рамках реалізації мистецького проекту національно-патріотичного спрямування «Українські митці за вільну Україну», який до кінця поточного року охопить заклади освіти м. Вінниці.

Цього разу лекторка – завідувач кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк тематикою лекції обрала висвітлення життєвого та творчого шляху Алли Горської (1929-1970) – української художниці-шістдесятниці та відомого діяча правозахисного руху 1960-х років в Україні у контексті її впливу на формування української державності.

«На наших заняттях ми обмінюємося думками з приводу того, як можна боротися за самобутність та незалежність держави не лише зі зброєю у руках, але й на мистецькому поприщі. Сьогодні ми поговоримо про Аллу Горську, яка, як відомо, не була етнічною українкою, але протягом всього свого свідомого життя ідентифікувала себе з Україною: розмовляла та писала українською мовою, вивчала українську автентичну культуру, цікавилася звичаями та традиціями, а також боролася з тією радянською системою, яка нищила нашу культуру», – зазначила Ольга Коляструк.

Проект «Українські митці за вільну Україну» триватиме впродовж листопада – грудня поточного року. Цільовою аудиторією проекту є учні 10-11 класів м. Вінниці. Планується, що з лютого 2019 року реалізація проекту пошириться на райони області.

«Говорячи про українську культуру, ми враховуємо  внесок в її історію нетитульних народів, про ідентифікацію не українців з Україною, про їх обстоювання українського в умовах радянської репресивно-імперської системи», – підсумувала свій виступ Ольга Коляструк.

Нагадаємо, що проект реалізовується відповідно до Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224, спільно з Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського, зокрема, з факультетом історії, етнології і права та за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92