У п’ятницю, 9 листопада, на базі Комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20 Вінницької міської ради» розпочалася реалізація інноваційного проекту «Українські митці за вільну Україну», який передбачає проведення у закладах освіти м. Вінниці спеціалізованого курсу мистецьких лекцій національно-патріотичного спрямування.

Проект реалізовується відповідно до Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224, спільно з Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського та за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

«Проект «Українські митці за вільну Україну» – це новітній проект, який не має аналогів в області. Він покликаний показати учнівській молоді національну самобутність українців та процес державотворення через призму мистецтва», – зазначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк.

«Цільовою аудиторією проекту є учні 10-11 класів, тому що шкільний вік – це особливий період у житті людини, щоб закласти основи об’єктивного бачення становлення української самобутньої державності», – відзначила завідувач кафедри історії та культури України Факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк.

Тематика першої лекції стосувалася життєвого та творчого шляху видатного художника Казимира Малевича (1879-1935) та впливу його творчості на формування української державності, етнічного поляка, який ідентифікував себе як українець, що засвідчено в його автобіографіях.

Ольга Коляструк запропонувала учням поділитись асоціаціями, які у них виникають, дивлячись на відому роботу художника «Чорний квадрат». Після обговорення, лекторка зазначила: «Вважається, що білий фон на картині – це асоціація зі всесвітом, безмежністю, а чорний квадрат – це світ, у якому знаходимося ми. При цьому, однозначного тлумачення символізму цієї роботи немає».

Зазначимо, що життєвий шлях Казимира Малевича був тісно пов'язаний з Вінниччиною, так як він зростав у с. Моївка (нині – Чернівецький район). Доведеним є той факт, що художник володів українською мовою, розумівся на українській традиційній культурі та асоціював себе з Україною.

Проект «Українські митці за вільну Україну» буде тривати протягом листопада – грудня поточного року. Планується, що з лютого 2019 року реалізація проекту пошириться на райони області.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92