В п’ятницю, 26 жовтня, відбувся черговий обласний прес-тур «Моя Вінниччина». Цього разу більшість редакторів районних засобів масової інформації відвідали Мурованокуриловецький район.

У прес-турі прийняли участь заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, директор Департаменту інформаційної політики та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, голова районної державної адміністрації Сергій Ладан та голова районної ради Сергій Кушнір.

Програма прес-туру була досить насиченою та продуктивною. Учасники отримали максимальну кількість інформації, як про містечко, так і про історичні місця району.

У рамках візиту,  перш ніж відвідати Галайковецький Свято-Преображенський монастир, ознайомились із оновленим місцевим дитячим садочком, який заново відбудований за сприяння депутата обласної ради, керівника ФГ «Велес Віта» Петра Струсевича. Заклад оснащений усім необхідним та відповідає вимогам сучасності.

Під’їжджаючи до Свято-Преображенського чоловічого монастиря можна було насолодитися красою краєвидів. Велич гори, на якій знаходиться монастир, можна порівняти із горами Карпат. Історія цього святого місця сягає у далеке минуле. Історичних згадок про монастир збереглось небагато. Лише із знайденого карбування дати на камінні фундаменту церкви, можна вважати, що монастир був заснований у 1248 році від Різдва Христового. Окремою сторінкою історії монастиря є життєвий шлях ієромонаха Агафодора, який довгий час служив у монастирі настоятелем. Він був наділений великою силою зцілення, ясно бачення, а особливо, своєю силою молитви виганяв бісів з одержимих.

На території монастиря побудовано церкву Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, нещодавно завершили будівництво і освятили дерев’яний храм-дзвіницю та закладено фундамент для великого храму Преображення Господнього. На даний час там нині живуть лише монахи та послушники, а на пагорбі, біля монастиря, похований ієромонах Агафодор.

Ознайомившись із духовним надбанням району редактори відвідали Мурованокуриловецьку загальноосвітню санаторну школу-інтернат І-ІІІ ступенів, яка в 1958 році була утворена на базі поміщицького маєтку Чихачова і є пам’яткою архітектури. З 1968 року навчальний заклад набув статусу санаторно-курортної для дітей із серцево-судинними захворюваннями. На даний час школа розрахована на перебування 200 дітей. Матеріально-технічна база відповідає вимогам навчальних планів і програм. Паралельно із навчанням з учнями проводиться лікувально-оздоровча робота. Школа-інтернат оснащена сучасними лікувальними кабінетами, в яких проводиться фізіотерапія, фітотерапія, аромотерапія загальна та індивідуальна. Також лікувальний масаж та ванни, кліматолікування. Є ряд спортивних залів, які відповідають за окремий фізкультурно-оздоровчий напрямок. Заклад є державною установою, в якому навчаються та лікуються діти із усієї області.

Під час візиту гості побували у районному Будинок культури, який збудований у 1987 році і є одним з найкращих будинків культури в області. Оглянули виставки майстринь-вишивальниць та нещодавно відкриту площу Тараса Шевченка.

На завершення прес-туру делегація ознайомилась з роботою фермерського господарства «ВЕЛЕС ВІТА» с. Попелюхи, яке розвивається з застосування новітніх технологій і є передовим в районі у галузі тваринництва та рослинництва.  На шляху до фермерського господарства в учасників заходу була можливість ознайомитись із роботою приватного дитячого садочка «Дзвіночок». Даний дитячий дошкільний заклад працює за підтримки директора ФГ «ВЕЛЕС ВІТА», депутата обласної ради П.Струсевича.

Фермерське господарство, яке очолює П.Струсевич, створено в 2000 році. Сільськогосподарське підприємство є багатогалузевим. В рослинництві перевага надається вирощуванню зернових, технічних та кормових культур. На належному рівні розвивається тваринницька галузь. Учасники прес-туру мали змогу пересвідчитись у діяльності молочно-тваринної ферми на 500 голів з встановленням сучасного доїльного залу, в якому корів обслуговують під музику. В тваринництві практично відсутня ручна праця. Велика увага приділяється в господарстві створенню належних умов праці для працівників.

Приємно, що в районі налагоджена спільна співпраця між владою, громадою та бізнесом.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92