Захід проведено в рамках проектної діяльності Вінницької правозахисної групи, за підтримки Представництва Данська Рада у справах біженців в Україні.
В робті круглого столу взяли участь представники громадських організацій внутрішньо переміщених осіб, громадських організацій, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам, представники Управління ДМС у Вінницькій області, Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, програми "Радник з питань ВПО.
Учасники «круглого» столу обговорили низку питань, зокрема такі:
1. Внутрішньо переміщенні особи в Україні (ВПО), проблеми юридичного характеру однієї з особливо вразливих груп населення України, з якими вони стикаються під час реалізації своїх конституційних прав.
2. Спроможність відповідних державних структур забезпечити доступ ВПО до конституційних прав.
3. Рекомендації Вінницької правозахисної групи державним структурам, що відповідальні за дотримання прав ВПО на території України.
Також в ході заходу присутні мали можливість обмінятись важливою інформацією, обговорити важливі аспекти ефективної короткострокової та довгострокової підтримки ВПО.
Для довідки
З червня 2015 року юристи Вінницької міської громадської організації "Вінницька правозахисна група" надають безоплатну юридичну допомогу внутрішньо переміщеним особам, що мешкають на території Вінницької, Хмельницької, Черкаської, Волинської, Чернівецької, Кропивницької областей. Юристи організації безкоштовно допомагають внутрішньо переміщеним особам (ВПО) вирішити питання соціального забезпечення (поновлення та призначення пенсій, допомога безробітним, вагітним, допомога при народженні та догляді за дитиною, допомога малозабезпеченим, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю), питання свободи пересування, житлові, земельні та інші майнові питання, оформлення та відновлення документів, питання сімейного права та захисту прав дитини, трудові питання та питання підприємництва.