Учасниками тренінгу  були  представники   Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації , служби у справах дітей облдержадміністрації,  районних  державних адміністрацій  Вінницької області,  Головного  управління Національної  поліції  України у Вінницькій області,  управління Держпраці  у Вінницькій області,  соціальних служб області та міста Вінниці, обласного центру зайнятості та  громадських організацій.

Основними завданнями тренінгу були:  взаємодія суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми у Вінницькій області; підвишення  рівня обізнаності представників органів місцевого самоврядування  щодо ідентифікації та пере направлення  жертв торгівлі людьми для подальшої роботи.

Учасники тренінгу активно працювали в  малих групах  з питань алгоритму дій  взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми,  розробки стратегії первинної ідентифікації постраждалих від торгівлі людьми. Не менш активно проходило  і їх обговорення. 

Професійно підібрані вправи тренерами проекту  із застосуванням  сучасних методів і прийомів проведення тренінгу, а саме:  демонстрації відеоматеріалів , рольових ігор  , мозкових штурмів,  дали можливість ефективно працювати в пошуку шляхів протидії торгівлі людьми.

Особливий акцент  було зроблено  на   трудовій експлуатації. У більшості людей торгівля асоціюється з  примусовою проституцією за кордоном або примусовим донорством  органів, але як показує статистика Департаменту соціальної та молодіжної політики  Вінницької облдержадміністрації із 35-ти осіб, яким встановлено статус особи , яка постраждала від торгівлі людьми 22 випадки припадає  саме на трудову експлуатацію (63% від загальної кількості). Трудова експлуатація може відбуватись , як за кордоном так  і в Україні.

Збільшення кількості звернень постраждалих осіб засвідчує безперервний ріст довіри до суб’єктів Національного механізму взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми.

Завдяки цьому Вінницька область займає першу сходинку в Україні у рейтингу областей  щодо кількості осіб, яким встановлено статус  особи, яка постраждала від торгівлі людьми

Спільними зусиллями  органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій  Вінницької області  через доступну інформацію  необхідно і далі підвищувати рівень обізнаності громадськості щодо явища торгівлі людьми та правил безпечної подорожі за кордон. Це є надзвичайно актуальним в зв’язку із запровадженням безвізового режиму із країнами Європи.

У Вінницькій області за кошти  обласного бюджету функціонує безоплатна телефонна «Лінія довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі      (тел. 0 800 75 04 75)  метою роботи  є підвищення  рівня обізнаності населення із зазначених питань, надання  первинної психологічної допомоги, пере направлення для отримання подальшої допомоги шляхом  консультування та надання  необхідних інформаційних послуг. Лінія працює  з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год.

Важливо знати , розуміти  і поширювати знання, як протидіяти торгівлі людьми!