З 1 травня 2017 року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. Відповідно до прийнятих Урядом змін передбачено, що одержувачам житлових субсидій більше не потрібно буде подавати документи, усі відомості збирають органи соціального захисту самостійно і перерахунки здійснюються автоматично.

Наталя Заболотна акцентувала увагу присутнім на тому, що заново документи для визначення права на призначення субсидії, заяву і декларацію про доходи необхідно подати сім'ям, які орендують помешкання та які хочуть отримати субсидію на тверде паливо та скраплений газ.

Станом на 14 липня 2017 року по області субсидію призначено 243,2 тисячі домогосподарств, що на 20,4 тисячі осіб більше, ніж станом на 7 липня, що становить 41,8% від загальної кількості домогосподарств Вінниччини.

До органів соціального захисту населення за тиждень з 10 по 14 липня звернулось 425 сімей, які вперше звернулись за призначення житлових субсидій.

Органами соціального захисту населення стовідсотково завершено опрацювання справ отримувачів субсидій щодо перепризначення або відмови у призначенні житлових субсидій громадянам на наступний період призначення в Могилів-Подільському, Піщанському, Теплицькому та Ямпільському районах.

Найнижчі показники - в Тиврівському районі (45,5%) та містах Жмеринка (38,2%) і Хмільник (50,1%).

Щодо монетизації частини зекономлених субсидій, то  керівник департаменту зауважила: «Рішенням Уряду впроваджено програму монетизації зекономлених субсидій, якою передбачено грошову виплату енергоощадним родинам - це є частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу , а це 695,79 грн. або вартості 150 кВт• електричної енергії (135 грн) (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення)».

Найбільше отримувачів субсидій із заявами про отримання коштів звернулось у м.Вінниці, Тульчинському, Немирівьскому районі, Липовецькому (2877), Іллінецькому, Вінницькому, м. Козятин та Теплицькому районі.

Найменше - у Ямпільському, Чечельницькому, Мурованокуриловецькому, Піщанському.

«У зв’язку з цим, хочу ще раз акцентувати вашу увагу на необхідності постійного інформування населення щодо необхідності звернення громадян до 1 вересня з заявою та рахунком для отримання коштів невикористаних сум субсидій до органів соціального захисту населення. Прошу роз’яснювати населенню, що до 1 вересня відбувається прийом документів, на підставі яких буде надано фінансування.

Отже, виплата компенсації буде проводитись не раніше жовтня 2017 року - після надходження коштів з державного бюджету. Якщо цього не буде роз’яснено, то ми з вами будемо завантажені зверненнями від субсидіантів про неотримання цих коштів», - наголосила Наталя Заболотна.

Посадовець також окремо зупинилась на забезпеченні мешканців області пільговим проїздом.

«У зв’язку із тим, що у держаному бюджеті з 2016 року не передбачено міжбюджетний трансферт на надання пільг з послуг зв’язку та інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян з метою уникнення соціальної напруги серед пільгової категорії громадян області владою було прийнято рішення забезпечити відшкодування за пільговий міжміський внутрішньообласний проїзд інвалідам війни, учасникам бойових дій та дітям з багатодітних сімей. Це майже 63 тисячі пільговиків)», - зауважила Наталя Заболотна.

Так, за її словами, на 2017 рік виділено 7,5 млн грн., що на 2,5 млн. грн.. більше, ніж у попередньому році. Компенсаційних виплат та фінансування витрат перевізникам за пільгові перевезення вже здійснено на суму 4,5 млн грн.

Для відшкодування витрат за надані послуги перевезення залізничним транспортом районними державними адміністраціями, міськими радами міст обласного значення проводиться робота щодо виділення коштів з місцевих бюджетів. Так, за останньою оперативною інформацією у 16 районах та 4 містах області передбачено видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян на загальну суму  2 млн 318 тисяч 594 грн. Найбільше – м.Вінниця, м.Козятин, Погребищенський та Шаргородський райони.

Говорячи про підсумки півріччя, Наталя Заболотна коротко поінформувала щодо обласного молодіжного форуму, який вже третій рік поспіль проводиться з нагоди Дня Молоді та з метою заохочення молоді області до активної участі у громадському житті. Так,  цьогоріч форум проходив з 26 по 30 червня в дитячому санаторії «Подільський Артек» і мав назву «Вінниччина молодіжна – ініціюй та дій!».

«Близько 170 учасників з числа активної та обдарованої молоді Вінницької області взяли участь у заході, який відбувся у форматі політичної гри, в рамках якої всі учасники були поділені на 5 партій. Ідеями кожної партії стали пріоритети регіональної молодіжної політики», -  проінформувала Наталя Заболотна.

За її словами, під час зустрічі учасників форуму із головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм відбулась презентація програми дій цих партій. Кожна з них агітувала за свої ідеї і у підсумку відбулось рейтингове голосування. За результатами голосування голова облдержадміністрації вручив молодіжним командам 5 сертифікатів від 10 до 30 тис. грн..

Під час виступу Наталя Заболотна окремо зупинилась на питанні щодо санаторно-курортного лікування.

«Відтепер путівки для осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції закуповуватимуться на підставі тристоронньої угоди (особа - управління - санаторій). Тобто, людина зможе самостійно обрати санаторій для оздоровлення, після цього звернутися до управління соцзахисту за місцем проживання, де перевіряється заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього укладається тристороння угода, на підставі якої передбачено безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги», - зазначила посадовець.