«Для привернення уваги щодо подолання і запобігання насильству, окрім зусиль на рівні влади, міжнародних та громадських організацій, необхідні також зміни у свідомості кожного українця та розуміння того, що насильство є абсолютно неприйнятним», – зауважила Перший заступник Голови ОДА.
Посадовиця наголосила, що Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» має на меті поінформувати суспільство про можливі інструменти допомоги постраждалим. «Нашим завданням в умовах децентралізації є посилення міжвідомчої взаємодії. Вперше з державного бюджету виділено кошти на створення мережі спеціалізованих служб на місцях для підтримки осіб, які постраждали від насильства. Вінниччина отримала 19 млн грн, тож у регіоні буде створено 11 спеціалізованих служб: 2 притулки, 3 мобільних бригади, один денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим та 5 консультативних служб первинного соціально-психологічного консультування. Це чудові передумови підвищення якості надання професійної допомоги жертвам насильства», – підкреслила Наталя Заболотна.
Крім цього, на Вінниччині діє обласна безоплатна телефонна «Лінія довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі 0 800 75 04 75.
В області працює притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. За направленням Нацполіції, профільних служб, структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування до трьох місяців тут цілодобово та безкоштовно може перебувати жінка або жінка з дітьми, яка постраждала від домашнього насильства.
Звертаючись до мешканців Вінниччини, Наталя Заболотна наголосила: «Якщо ви стали свідком або жертвою насилля – не мовчіть! Вам допоможуть!