Захід таких масштабів в Тростянецькому районі відбувся вперше. Організатори запевняють, що фестиваль буде проводитися і наступними роками, по крайній мірі ще тричі – у рамках реалізації Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки.

Фестиваль проходив за підтримки обласної державної адміністрації та обласної Ради, Тростянецької райдержадміністрації та районної ради, а також національно-патріотичних громадських організацій регіону.

Нагадаємо, що фестиваль присвячений одній з відомих сторінок вітчизняної історії – битві під Батогом, яка відбулася 22-23 травня (1-3 червня) 1652 року у ході Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького 1648-1657 років.

Фестиваль «Батозька битва» продемонстрував справді грандіозну програму: ярмарки етно-виробів; виставки творів народних майстрів з козацької та державотворчої тематик; майстер-класи з ковальства та гончарства, реконструктивного мистецтва та інших видів народної творчості; «Літературна галявина»; виступ асоціації вінницьких клубів історичної реконструкції середньовіччя «Подільський знатний двір»; лицарські бої; кінний театр «Українські козаки»; виступи кобзарів та бардів, рок-гурту «Колір Ночі» та козацького хард-фолк гурту «Проти Течії»; козацьке вогняно-піротехнічне шоу «Полум’я віків» та багато іншого.

За словами депутата обласної Ради Володимира Барцьося, саме такі заходи сприяють національно-патріотичному вихованню дітей та молоді на ідеалах козацької мужності, героїзму та звитяги, а також у значній мірі розвивають туристичну галузь Вінниччини.

Зазначимо, що перший Всеукраїнський фестиваль «Батозька битва» – не комерційний проект, тому програма фестивалю була безкоштовною.

За підрахунками організаторів, захід зібрав близько 2 тисяч представників молоді не лише Вінниччини, але й сусідніх регіонів України. Традиційно для заходів такого спрямування, фестиваль «Батозька битва» проходив в дусі кращих українських традицій та під гаслом «Без тютюну, алкоголю та лайки!».