На порядок денний були винесені питання стану виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях району, заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску підприємств-боржників району

Окремим питанням розглядалась ситуація, яка склалася по заборгованості із виплати заробітної плати, ЄСВ та пільгових пенсій до Пенсійного Фонду району на економічно-активному підприємстві-боржнику – ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону».

За оперативними даними станом на 01.07.2019 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати 427 працівникам ПрАТ «Гніванський завод СЗБ» складає 6529,0 тис. грн. та 1787,0 тис. грн. заборгованість по сплаті ЄСВ. По платежах, які адмініструє Пенсійний фонд України заборгованість відсутня.

Однією з причин виникнення заборгованості на підприємстві є зміна «Порядку організації закупівлі ПАТ «Укрзалізниця» та його відокремленими філіями та філіями товарів у афілійованих підприємств «Укрзалізниці».

У минулому році закупівля залізобетонних шпал та опор контактної мережі здійснювалась через ЦУП  ПАТ «Укрзалізниця», а в поточному році така закупівля з/б виробів здійснюється регіональними філіями. Узгодження умов оплати та поставки товару регіональним філіям тривало до кінця січня 2019 року, зокрема договори укладено: «Донецька залізниця» - 29.01.2019 року; «Львівська залізниця» - 31.01.2019 року; «Південна залізниця» - 25.01.2019 року; «Одеська залізниця» - 28.01.2019 року та «Придніпровська залізниця» - 08.02.2019 року.

Авансовий платіж від регіональної філії «Південна залізниця» отримано 01.02.2019 року, який використано на часткове погашення заборгованості із виплати заробітної плати на суму 1131,0 тис. грн. та придбання матеріалів для відновлення роботи Товариства.

Решта авансових платежів від регіональних філій надійшли 12.02.2019 року, 21.02.2019 року, 27.02.2019 року та 28.02.2019 року. Кошти використані на часткове погашення заборгованості із виплати заробітної плати та придбання матеріалів.

Через несплату 17 тис. грн. за використану електроенергію підприємство відключене від постачання електроенергією.

Протягом січня – червня 2019 року підприємство не здійснює виробничу діяльність.

 Учасники засідання надали інформацію про заходи, які здійснюються на місцях для усунення виявлених проблем, представники підприємств-боржників надали пояснення та поінформували комісію про проведену роботу з погашення боргів.

За підсумками проведених засідань комісій визначено першочергові заходи, спрямовані на ліквідацію боргів, підприємства-боржники попереджені про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати, заборгованості із єдиного соціального внеску. Рекомендовано продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо негативних економічних і соціальних наслідків несплати до внесків до Пенсійного фонду України.

В засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у Тиврівському районі взяли участь голова райдержадміністрації  В. Бойко, перший заступник голови райдержадміністрації О. Заворітний, начальник Управління праці та соціального захисту населення Тиврівської райдержадміністрації О. Чичкалюк, представники органів Управління Держпраці у Вінницькій області, Державної фіскальної служби у Вінницькій області та Пенсійного фонду України у Вінницькій області