Прес-конференцію відкрила заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації-начальник управління соціальної підтримки та державних гарантій Natalia Kviat, яка вказала про актуальність проведення цієї зустрічі, подальше поширення інформації та окреслила загальну координацію урядових та неурядових структур регіону в рамках роботи з громадянами ВПО: «Відповідно до чинного законодавства, на загальнодержавних виборах внутрішньо переміщені особи можуть скористатися процедурою тимчасової зміни місця голосування та проголосувати за місцем свого фактичного проживання. Саме тому, основною метою організації заходу стало поширення інформації про процедуру зміни голосування внутрішньо переміщеним особам для участі у президентських виборах». 
Радник з питань внутрішньо переміщених осіб у Вінницькій області Liudmyla Neverytska, яка модерувала захід, закцентувала присутніх на тому, що серед регіонів України, звернення від ВПО в області зменшилися стосовно питань соціального захисту. Разом з тим, наразі питання реалізації права голосу на виборах є актуальним і важливим для всіх громадян України, особливо для внутрішньо переміщених осіб. Тобто, на виборах Президента України 31 березня 2019 всі виборці, в тому числі з «пропискою» на тимчасово окупованій території, мають право і можливість проголосувати, але деякі особи з числа внутрішньо переміщених осіб не знають про це».
Заступник начальника управління соціальної підтримки та державних гарантій - начальник відділу моніторингу надання пільг та компенсацій Ірина Махначова розповіла про динаміку кількості ВПО в області, загальну інформацію щодо соціального захисту. Станом на 08.02.2019 в області проживає 7548 сімей (11347 осіб) переселених громадян, що на 345 сімей (519 осіб) менше відповідно до періоду минулого року. Органами соціального захисту населення забезпечено оперативне вирішення звернень, яких за останні два роки зменшилось вдвічі, що свідчить про налагоджену роботу органів виконавчої влади. В свою чергу, зросла зацікавленість щодо реалізації права голосу, участі у громадському житті регіону. 
Директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукиянова розповіла про законодавчо встановлені процедури та вимоги до громадян України, які приймають участь у виборах. Наголосила, що юристи безоплатної вторинної правової допомоги працюватимуть у день виборів 31 березня і готові реагувати на звернення громадян у щодо захисту їх виборчих прав. Також, вона нагадала, що внутрішньо переміщені особи мають право на отримання безоплатної юридичної допомоги. 
Детально про процедуру зміни місця голосування для ВПО розповів начальник відділу ведення державного реєстру виборців міста Вінниці – Анатолій Синявський, який вказав про кількість осіб, які вже виконали дану процедуру у Вінницькій області. Також Анатолій Леонідович конкретизував, які ще категорії громадян можуть змінити виборчу адресу та реалізувати право голосу. Важливим зауваженням є необхідність проходження процедури не пізніше 25 березня. 
Окрім теоретичних понять, як змінити місце голосування, студент ДонНУ ім.В.Стуса Михайло Капустян поділився власним досвідом у проходженні процедури зміни місця голосування, і що це займає не більше 15 хвилин. Також, зазначив, що саме он-лайн ресурси, які презентувала Людмила Неверицька, стали помічниками у цій процедурі. І наголосив на важливості проведення цієї прес-конференції, яка дасть змогу інформувати більшу кількість населення нашого регіону.
Підсумовуючи напрацювання прес-конференції, радниця з питань ВПО Людмила Неверицька продемонструвала відео – ролик як змінити місце голосування для ВПО та підкреслила, що всім громадянам можна перевірити себе у реєстрі виборців онлайн, відео - керівництво до якого можна знайти і Інтернеті.
https://www.youtube.com/watch?v=cEfdcgahpjY
https://www.youtube.com/watch?v=qVEAOD3izrs
Учасниками прес – конференції домовлено про подальше поширення інформації про процедуру зміни голосування, необхідності перевірки себе у реєстрі виборців, порядком реагування на можливі звернення щодо захисту виборчих прав.