– Ми справді чемпіони, тому що тільки чемпіони могли пройти такий шлях і подолати стільки труднощів, аби нарешті відкрити сьогодні “Квадрат” – сказала, відкриваючи церемонію, директорка Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Наталія Заболотна, яку називають однією з головних драйверів усього процесу створення центру.

“Я пам’ятаю як два роки тому ми з Максимом Студілком прийшли до голови ОДА Валерія Коровія і на ноутбуці показували нашу першу презентацію про майбутній “Квадрат” і про кращі подібні європейські практики. Тільки людина, яка неймовірно вірить в нашу молодь, могла підтримати цю ідею”, – сказала Наталя Заболотна, передаючи слово Валерію Коровію.

– Якби я тоді цю ідею не підтримав, мене би просто… – не завершив речення Валерій Коровій на початку свого виступу і нагадав, що лише обласний обласний бюджет вклав 10 мільйонів бюджетних коштів у створення цього об’єкту.

“Це величезна відповідальність. Але влада не повинна говорити молоді, що потрібно робити: влада має створити умови для розвитку цього креативного середовища. Ця креативність повинна захоплювати все більше людей. Бо суспільство зараз перебуває в стані пошуку відповідей на ті виклики, які зараз є. І головне щоб молодь в цей процес включалася”, – сказав Валерій Коровій.

Окрім того голова ОДА, реагуючи на заклик “Квадрату” приносити в якості подарунків книги, подарував новому молодіжному центру відразу три книги: “Стів Джобс: біографія засновника Apple”, “Багатство народів” Адама Сміта та  “Інноватори: як група хакерів та гіків здійснювали цифрову революцію”

Голова обласної ради Анатолій Олійник перейняв естафету Коровія і також подарував “Квадрату” три книги: авторства В’ячеслава Чорновола, Любомира Гузара та Мустафи Джемілєва.

“Я хочу, щоб як казав В’ячеслав Чорновіл, наша молодь ніколи не забувала, що Україна починається з вас, як заповідав Любомир Гузар – щоб ви не втрачали віру, і лишалися такими ж незламними, як Мустафа Джемілєв”, – сказав Анатолій Олійник.

Ще більше книг приніс із собою секретар міської ради Павло Яблонський, який передав вітання від мера Сергія Моргунова і згадав, як одна з натхненниць “Квадрату” Світлана Ярова постійно зверталася за порадами до керівництва міста, як правильно організувати цей процес:

– Мені приємно, що це підприємство очолює така молода людина як Світлана. Я тоді завжди їй казав: ми вас завжди підтримаємо, ти не одна, за вами – уся велика вінницька команда”, – сказав Павло Яблонський.

Крім того секретар міської ради згадав і Раїсу Панасюк, “адже ми бачимо, наскільки інклюзивний цей центр і який він доступний. Це відбулося і завдяки її роботи, тут є часточка і її душі, і я думаю вона була би дуже рада за все те, що тут сьогодні є”.

– А подарувати я хочу книгу Йена Ґела “Міста для людей” – це суперпосібник, який має лежати на столі у кожного керівника кожного міста. А ще – десятитомник “Історія без цензури”: справжня історія нашої країни, яка і сьогодні продовжує писатися, в тому числі кров’ю, – сказав чиновник.

Останнім вручав подарунки та сказав вітальні слова заступник міністра молоді та спорту Олександр Ярема: він приніс до “Квадрату” книгу Digital Photography Complete Course і сказав, що “Квадрат” – це можливість показати очільникам інших регіонів, як потрібно працювати з молоддю та реалізовувати такі проекти. А Світлана Ярова та Наталя Заболотна для мене – це люди, які надихають і власним прикладом демонструють принцип “Бачу мету – не бачу перешкод”.

У відповідь пані Світлана та Наталя від імені всього центру вручили всім почесним гостям “квадратні” скляні статуетки, всередині яких – маленькі шматочки цеглин.

– Це шматки тієї битої цегли, яку ми вивозили звідси під час генеральних прибирань. Ми сподіваємося, що вони займуть гідне місце в кабінетах та офісах по всьому місту та в різних куточках країни, – сподівається Ярова.

Одну з оригінальних нагород вирішили залишити в “Квадраті” – її планують вручити премєр-міністру Володимиру Гройсману, коли він сюди завітає. Окрім того організатори відкриття згадали і про всіх тих волонтерів, які долучалися до створення центру: їхні імена можна буде побачити на моніторах, розташованих в “Квадраті”.

Деякі цифри “народження Квадрату”

  • Чотири з половиною вантажівки сміття вивезли з підвалу приміщення, де сьогодні постав молодіжний центр
  • 10 мільйонів гривень на діяльність “Квадрату” було виділено з обласного бюджету
  • 1 мільйон гривень з бюджету Вінниці виграв центр на конкурсі Бюджет громадських ініціатив”
  • 1528 голосів віддали вінничани на підтримку “Квадрату” в рамках конкурсу “Бюджет громадських ініціатив”
  • 9,1 мільйон гривень виділив Уряд на діяльність центру
  • 700 квадратних метрів – загальна площа молодіжного центру “Квадрат"