Акцію розпочато в рамках реалізації Національної стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІДу у сфері праці та інформаційної кампанії «16 днів проти насильства» #16днівПротиНасильства з метою залучення роботодавців, широкого кола громадськості у реалізації соціального діалогу на територіальному рівні.
Акцію провели начальник відділу праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Інна Курдеша у партнерстві з керівником Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Igor Matkovskyi.
В ході заходу працівників регіональної газової компанії "Вінницягаз" було поінформовано, стосовно того, що сьогодні ВІЛ/СНІД став вже не тільки загальновизнаною медичною, а й соціальною і трудовою проблемою.
ВІЛ/СНІД негативно впливає на сферу праці, вражаючи найбільш продуктивну частину робочої сили і зменшує прибутки підприємств. Він спричиняє колосальні витрати для підприємств усіх галузей економіки – через зниження продуктивності праці, збільшення виробничих витрат і числа випадків втрати кваліфікації та виробничого досвіду.
Негативними наслідками епідемії є: 
Для ринку праці 
- Скорочення робочої сили 
- Нерівномірний перерозподіл робочої сили між секторами
- Пряма втрата робочого часу 
- Зниження продуктивності праці 
- Обмеження працездатності частини робочої сили 
Для підприємств та організацій
- Додаткові видатки на пошук, найм та підготовку персоналу 
- Втрата кваліфікованих кадрів 
- Скорочення кількості працюючих 
- Психологічна напруга у колективі, пов’язана з нетолерантним ставленням до ВІЛ-інфікованих працівників 
- Вірогідна дискримінація ВІЛ-інфікованих працівників

Сфера праці сьогодні розглядається як один з основних майданчиків протидії поширення епідемії. Беручи до уваги такі фактори, як масовість робочих колективів, кількість часу, який людина проводить на роботі, а також зростання кількості хворих на ВІЛ/СНІД серед працюючих людей, виробниче середовище є стратегічним плацдармом боротьби зі СНІДом. Відповідальні особи на робочих місцях, як роботодавці, так і представники трудових колективів — мають величезні можливості й могутній потенціал, який можна протиставити проблемі ВІЛ/СНІДу.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ І СВОЇХ ПРАЦІВНИКІВ ВІД ВІЛ
Підприємства дуже різняться за розміром та доступними ресурсами, тож власники можуть взяти на себе тільки мінімум зобов’язань. У кожному разі, наведені рекомендації слід пристосовувати до потреб, можливостей і обставин.
Ви вільні обирати – якою мірою хочете бути залучені до протидії ВІЛ і які практичні кроки можете зробити. 
Найголовніше – винесіть цю проблему на обговорення у своєму колективі та разом прийміть рішення щодо заходів, які ви вважаєте потрібними та маєте змогу провадити.

5 ОСНОВНИХ КРОКІВ ДЛЯ РОЗРОБКИ І РЕАЛІЗАЦІЇ ЕФЕКТИВНОЇ ПРОГРАМИ ПРОФІЛАКТИКИ ВІЛ У РОБОЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ
1. Визначте контактну особу, відповідальну за ведення питань ВІЛ.
Більше підприємство може сформувати комітет з питань ВІЛ або залучити наявний комітет з питань безпеки та гігієни праці чи відділ кадрів. Якщо на підприємстві не велика кількість працівників, то замість комітету доцільніше мати координатора з питань ВІЛ.
У кожному разі, для ефективного впровадження програми важливо мати особу, яка візьме на себе відповідальність за розробку та впровадження цих заходів і регулярно надаватиме відповідні звіти керівництву.
Проект політики/стратегії найкраще розробляти з урахуванням побажань та потреб працівників, її варто обговорити під час загальних зборів або нарад, а остаточну версію документа краще розмістити там, де з ним зможуть ознайомитись усі працівники підприємства.
2. Розробіть політику або стратегію
Розробка політики або стратегії для малих і середніх підприємств може видатися не надто корисною, навіть неможливою, але той факт, що роботодавець добровільно взяв на себе певні зобов’язання щодо протидії ВІЛ/СНІДу, може підняти моральний дух та рівень довіри у колективі. Політика/стратегія може бути дуже лаконічною, іноді у формі заяви щодо недопущення дискримінації працівників за ВІЛ-статусом, а також щодо вжиття певних заходів із профілактики ВІЛ на робочих місцях
3. Надавайте правильну базову інформацію щодо ВІЛ та СНІДУ
- Що таке ВІЛ/СНІД, як ВІЛ передається та не передається.
- Факти та міфи про ВІЛ/СНІД. 
- Як запобігти інфікуванню ВІЛ. 
- Чому важливо знати свій ВІЛ-статус та що робити, якщо тест на ВІЛ виявився позитивним.
- Як протистояти стигмі та дискримінації за ознакою реального ВІЛ-позитивного статусу або можливого. 
- Куди звертатися за інформацією та послугами.

Використовуйте, пристосовуйте та розробляйте інструменти з підвищення обізнаності: плакати, значки, стрічки, новини на інформаційній дошці, зустрічі, відео, конкурси (наприклад, плакатів чи фото), спонсорські заходи, повідомлення в платіжних чеках, статті у внутрішньому журналі або інформаційні бюлетені, дискусійні сесії або тренінги, на які запрошуються кваліфіковані фахівці з питань ВІЛ/СНІДу, і люди, що живуть з ВІЛ. Запросити спеціалістів або отримати інформацію та матеріали можна звернувшись до місцевих організацій, які працюють у сфері ВІЛ/СНІДу. Якщо не вистачає фінансування на власні заходи, Ви можете надавати інформацію про соціальні служби та направляти працівників до відповідних установ або закладів.

4. Сприяйте позитивним змінам у поведінці.
Щоб досягти позитивного результату, програми профілактики ВІЛ/СНІДу мають бути простими для сприйняття і довготривалими. Досвід в усьому світі показує, що основні факти про ВІЛ/СНІД і узагальнені рекомендації щодо профілактики допомагають підвищити обізнаність, але зазвичай не в змозі вплинути на сприйняття проблеми та змінити власну ризиковану поведінку. Постійний діалог, який спонукає людей аналізувати особисті підходи й оцінювати власні ризики, сприяє змінам у ставленні до проблеми ВІЛ/СНІДу та зумовлює зміни у поведінці.
5. Підтримуйте ВІЛ-позитивних працівників.
Перша реакція багатьох роботодавців – надання догляду і підтримки ВІЛ-позитивним працівникам потребує багато коштів. Але будь-які витрати насправді є інвестиціями, якщо вони сприяють спроможності бізнесу утримати кваліфікованих і досвідчених працівників. Насправді, більшість заходів із догляду та підтримки зовсім не потребують значних коштів. Натомість, вони спрямовані на зміну підходів та побудову довіри у колективі. Збереження робочого місця за ВІЛ-позитивним працівником на підприємстві – це найкраща підтримка, яку може надати роботодавець. Виокремлення часу, необхідного такому працівникові для звернення до відповідних інституцій, а не звільнення – ось що сприятиме збереженню бізнесу. Багато людей, які дізнаються про свій ВІЛ-позитивний статус, кажуть, що найкраща допомога – це емоційна підтримка та дружба оточуючих.

Крім того, відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації рекомендує під час укладання колективних договорів включати положення щодо профілактики ВІЛ-інфекцій/СНІДу у виробничому середовищі та недопущення випадків дискримінації працівників із таким захворюванням; забезпечення ґендерної рівності.
Національна тристороння соціально-економічна рада
Natalia Kviat