Під час проведення засідання, перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко наголосив: «У Вінницькій області налічується приблизно 760 тис. працездатного населення. В той же час, офіційно оформлено 320 тис. громадян, які мають трудові книжки і сплачують внески до пенсійного фонду. Якщо враховувати приватних підприємців та офіційно зареєстрованих у центрі зайнятості, то це ще приблизно 35 тис. осіб. Таким чином, можна зробити висновок, що в області нараховується значна кількість громадян, які працюють нелегально, або не працюють взагалі. Тепер виникає питання, як їм в подальшому бути з пенсійним забезпеченням. Адже саме від страхового стажу залежить можливість оформлення пенсії та всіх пільг, які передбачені законодавством. Важливим залишається вирішення питання трудової міграції населення. Враховуючи відповідні дослідження, можна зробити висновок, що це питання буде вирішено лише в тому випадку, коли середня заробітна плата працівників становитиме приблизно 500 доларів США. У Вінницькій області сьогодні працює ряд підприємств, які пропонують своїм працівникам заробітну плату вище середнього показника в області, але все одно у них є проблеми із набором персоналу. Саме тому сьогодні необхідно виробити стратегію із стимулювання легалізації працівників на підприємствах та довести інформацію до громадян про те, що саме вони зацікавлені в офіційному працевлаштуванні».

          В свою чергу, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака проінформувала присутніх щодо забезпечення соціальних прав застрахованих осіб та наповнення бюджету Пенсійного фонду України шляхом легалізації заробітної плати та виявлення праці неоформлених працівників з використанням Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

        Питання здійснення перевірок органами Державної фіскальної служби по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників широко розкрив перший заступник начальника головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Олег Мартинюк.

       Щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення доповів начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько.

       Під час засідання присутні заслухали керівників підприємств-боржників та обговорили проблемні питання щодо легалізації працевлаштування та детінізації заробітної плати.