Притулок розрахований на 20 місць, тоді як подібні установи в інших областях України лише на 10-15.
Це перший в Україні обласний притулок, який відкривається за підтримки облдержадміністрації та обласної Ради.
Потреба у створенні притулку виникла в результаті значної кількість звернень в області щодо випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статті, ефективної співпраці суб’єктів взаємодії, які займаються протидією цьому явищу. Департаментом соціальної та молодіжної політики було піднято питання про необхідність створення притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі та прикладено максимальних зусиль щодо його вирішення. 
Завдяки підписаному 20 грудня 2017 року Меморандуму про взаєморозуміння між Вінницькою обласною державною адміністрацією і Представництвом Фонду народонаселення ООН в Україні та реалізації на Вінниччині Фондом проекту «За життя без насильства. Вінницька область» було залучено додаткове фінансування, що прискорило відкриття притулку.
В перший день роботи притулок відвідав голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій разом з директором Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Natalia Zabolotna. Валерій Коровій зазначив, що зазначений притулок стане початком системної роботи по відкриттю системи подібних закладів по всій області.
З нагоди початку роботи, голова облдержадміністрації подарував притулку телевізор.