Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна (ініціатор і організатор заходу) відкрила тренінг та зазначила його актуальність і важливість: «Однією з важливих форм соціальної підтримки ветеранів та інвалідів військових конфліктів є психологічна реабілітація за допомогою спеціалізованих психотерапевтичних послуг. Адже досвід засвідчує, що не розв`язані вчасно психологічні проблеми учасників бойових дій призводять до руйнування міжособистісних контактів, у тому числі в сім`ях; посилюють ступінь толерантності до алкоголю, наркотичних засобів та насилля. Саме тому, ефективне функціонування системи соціально-психилогічної реабілітації захисників розглядається одним з пріоритетів соціальної політики в державі».
Метою цього заходу є розвіяння міфу щодо психологічної роботи та показати її реальну ефективність не лише для військовослужбовців, а й для членів їх сімей. Налагодити взаємодію психологів, психотерапевтів, соціальних працівників, військових та медичних психологів, а також інших фахівців разом з учасниками та ветеранами АТО для створення комплексного підходу до проблеми повернення до мирного життя в умовах взаємної довіри та підтримки.
Адаптація учасників АТО до мирного життя є однією із ключових проблем для сучасного українського суспільства та держави. Проблема психологічної адаптації воїнів ускладнюється наявністю негативних стереотипів серед українців, щодо консультацій психолога.
У заході взяли участь 250 осіб. Це і голови місцевих громадських організацій учасників АТО, і безпосередньо учасники АТО, і члени їх сімей (дружини), і психологи, і координатори по роботі з учасниками АТО органів соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення.
В рамках проекту учасників заходу ознайомлено з програмою «Реабілітація та соціальна адаптація демобілізованих військовослужбовців, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції», яка діє у Вінниці та Вінницькій області. Команда висококваліфікованих фахівців «Вінницького обласного товариства психологів та психотерапевтів» проводить безкоштовну групову та індивідуальну роботу з учасниками та ветеранами АТО, їхніми дружинами та дітьми, яка направлена на реабілітацію, соціальну адаптацію та покращення психологічного здоров’я і комфорту тих, хто безпосередньо чи опосередковано відчув на собі увесь жах військових дій.
«В суспільстві побутують міфи, пов'язані із психологічною допомогою», – каже психолог, голова громадської організації «Вінницька обласна спілка психологів та психотерапевтів» Тетяна Комар. За її словами, насамперед, це пов’язане зі страхом бути осудженим в суспільстві, так ніби в цьому є якийсь сором. Отже, суттєвою вважається руйнація усталеного у свідомості багатьох бійців стереотипу про те, що «сильним допомога не потрібна», тим паче, психологічна.
Тренінг провів психолог, коуч і волонтер Родіон Григор’ян, який поділився з учасниками власними експрес-методами швидкого подолання стресу. Він звернув увагу, перш за все, на те, як відновитися після психологічних травм і відчувати себе повним сил.
Під час заходу обговорювались теми: посттравматичний стресовий розлад (ПТСР); "правила війни"; симптоми ПТСР та як поводити себе з людьми, які повернулись із зони бойових дій; унікальна методика протистояння стресу.
Другий день тренінгу, який відбудеться 19 травня передбачає роботу безпосередню психологів, які попрактикуються у таких питаннях як психологічні особливості військовослужбовців, які приймали участь у бойових діях; вплив бойового стресу на військовослужбовців; попередження девіантної та делінквентної поведінки; застосування технік психологічної саморегуляції, відновлення та стресостійкості в умовах мирного життя.
Освоєна в процесі тренінгу методика дозволить захищатися/позбавлятися від емоційного вигорання і депресії; швидко відновлюватися і позбавитися накопиченої втоми і стресу; мінімізувати ймовірність виникнення подоланні посттравматичного стресового розладу, а в разі його проявлення, ефективно впоратись з ним; цілісно розвивати вроджений потенціал та здібності; керувати собою та підвищити рівень самоорганізації та комунікації; приймати ефективні рішення в стресових ситуаціях.