У засіданні прийняли участь начальник управління праці та сімейної політики Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, начальник відділу праці та соціально-трудових відносин, секретар комісії Курдеша Інна Володимирівна, головний спеціаліст відділу Москалюк Світлана Василівна

До участі у засіданні долучились голова ліквідаційної комісії Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (Концерн «Укрспирт») Ігор Ільчишин, заступники голів райдержадміністрацій та міських голів  міст обласного значення, керівники підприємств та арбітражні керуючі підприємств.

Засідання даної комісії зумовлено необхідністю посилення контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, зокрема, з питань оплати праці. Таким чином, особлива увага приділяється стану виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. В регіоні реалізовується комплекс організаційних заходів щодо забезпечення конституційного права працівників на своєчасність виплати та ліквідації заборгованості із заробітної плати.

В ході засідання обговорено ряд важливих питань. Зокрема, стан своєчасної виплати заробітної плати працівникам області, погашення заборгованості на підприємствах-боржниках, виплати заробітної плати  працівникам спиртової галузі області. Окрім того членами комісії заслухано звіти заступників голів райдержадміністрацій та міських голів щодо стану вирішення питань із виплати заробітних плат на підприємствах у їх районах.

«В цілому ситуація у Вінницькій області контрольована. Нажаль, є ряд підприємств, де існує заборгованість по заробітній платі. Разом з тим, ми детально аналізуємо ситуацію, відповідно щомісяця подається оперативна звітність, щодо того чи іншого підприємства. Цілий ряд підприємств відноситься до державної форми власності. Зокрема, і ті, які входять до державного підприємства «Укрспирт». І сьогодні нам необхідно проговорити ситуацію по спиртових заводах і напрацювати конкретні шляхи вирішення проблемних питань по цих підприємствах», - зазначив Андрій Гижко.

 

Загалом, у січні-квітні поточного року проведено 62 засідання районних (міських) тимчасових комісій з питань погашення заборгованості (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано звіти 200 керівників підприємств боржників. Однак проблема погашення заборгованості залишається не розв’язаною повністю.

Станом на 1 травня 2018 року за статистичними даними, заборгованість із заробітної плати становила 17,5 млн. грн. на 27-ми підприємствах області усіх форм власності і господарювання.

З них:

  • 36,0 % або 6,3 млн. грн. борг 7 - ми економічно активних підприємств;
  • 58,6 % або 10,2 млн. грн. борг 19- ти підприємств-банкрутів;
  • 5,4 % або 1,0 млн. грн. борг 1-го економічно неактивного підприємства.

До 1 січня 2018 року борги збільшились на 48,4 % або 5,7 млн. грн. в основному за рахунок збільшення заборгованості на економічно активному підприємстві ПАТ «Гніванський завод спецзалізобетону», де борг становить 4,2 млн. грн..

Так, на економічно активних підприємствах заборгованість збільшилась – на 63,3 % або на 2,4  млн. грн.; на підприємствах-банкрутах – заборгованість збільшилась на 30,6% або на 2,4 млн. грн; на економічно неактивних підприємствах області (призупинивших діяльність) заборгованість збільшилась на 0,9 млн. грн. або у 11,5 рази, в основному за рахунок переведення у лютому поточного року економічно активних підприємств до категорії економічно неактивних.

Ріст боргів до початку поточного року відбувся у Крижопільському, Тиврівському районах та м. Вінниця.

Одночасно, з початку року відбулося зменшення заборгованості у Барському, Вінницькому, Калинівському, Могилів-Подільському, Тростянецькому Чернівецькому районах та м. Ладижин.

Загальна кількість працівників, яким заборгували заробітну плату підприємства різних категорій станом на 1 травня 2018 р. становила 1 тис. 802 особи, з яких 698 осіб – працівники економічно активних підприємств, 1 тис. 104 особи – підприємств банкрутів.

Станом на 1 травня поточного року Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Іллінецький, Козятинський, Липовецький, Літинський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Погребищенський, Теплицький, Томашпільський, Хмільницький, Чернівецький, Шаргородський, Ямпільський райони та м. Козятин і м. Хмільник в області не мають боргів із виплати заробітної плати.

Проблемним залишається погашення заборгованості на наступних підприємствах:

- ПАТ «Гніванський завод спецзалізобетону» - 4,2 млн. грн.

- ПАТ «Вінницьке управління механізації і автотранспорту будівництва» - 0,6 млн. грн.;

Окрім того значна заборгованість існує і на підприємствах-банкрутах державної форми власності таких як: Барський спиртовий комбінат (сума боргу 0,1 млн. грн), Тростянецький спиртовий завод (сума боргу 0,9 млн. грн), Юрковецький спиртовий завод (сума боргу 0,3 млн. грн), Чечельницький спиртовий завод (сума боргу 0,1 млн. грн).

Щодо можливих шляхів вирішення ситуації із підприємствами спиртової галузі області присутнім розповів Ігор Ільчишин: «Як відомо з 210 року всі підприємства спиртової галузі України мали увійти до складу державного підприємства «Укрспирт», але процес реформування і досі не закінчено. Із 78 підприємств 40 підприємств передано у ДП «Укрспирт», а 38 залишається у підпорядкуванні концерну «Укрспирт». В силу тих чи інших причин, підприємства до сьогодні не передані, але основною причиною є банкрутство даних організаційНеобхідно докласти усіх можливих зусиль задля погашення існуючих боргів і визначення, чи підприємство є рентабельним, чи більш доцільним буде прийняття рішення про його ліквідацію».

За підсумками проведеного засідання Андрій Гижко дав доручення створити на рівні області робочу групу для вирішення проблемних питань із підприємствами-банкрутами: «На моє переконання очолити робочу групу мають Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА та Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА. До її складу також увійдуть представники кожного з районів, де є підприємства-банкрути. Це мають бути фахівці, які володіють інформацією щодо роботи спиртової галузі та знають проблематику місцевих громад, а також представники Державної фіскальної служби, для розуміння, на якій стадії процедура банкрутства. Таким чином, на 15 червня ми маємо вийти на конкретні рекомендації по кожному спиртовому заводу. І ці рекомендації будуть передані керівництву ДП «Укрспирт» і концерну «Укрспирт». Таким чином ми чітко розробимо дорожню карту, за якою рухатимемось в напрямку вирішення проблем із даними підприємствами».