Директор департаменту Микола Ткачук представив карти галузевих пріоритетів та цілей, визначених відповідно до цілей Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року та програми економічного і соціально розвитку Вінницької області в аграрній сфері та охороні навколишнього середовища.

Основними пріоритетами роботи департаменту на 2020 рік: здійснення заходів щодо підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу та стимулювання розвитку малих форм господарювання і кооперації на селі; ефективне використання водних ресурсів області; забезпечення екологічної  безпеки та використання  рекреаційного потенціалу регіону.

За підсумками  2019 року, зазначив  Микола Ткачук,   темпи виробництва продукції рослинництва склали 94,9%, тваринництва - 118,3%. Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції склала 8,5%. В харчовій промисловості індекс виробництва промислової продукції склав 110,9 %.

Також у минулому році по всіх категоріях господарств отримано збільшення виробництва: зернових та зернобобових культур в заліковій вазі 101,4% до попереднього року; соняшнику на 4,3%.

За січень-листопад 2019 року зовнішньоторговельний оборот продукції АПК склав 1,32 млрд. дол. США, що на 25,7% більше аналогічного періоду минулого року. Підприємства аграрного сектору регіону експортували сільськогосподарської продукції та готових продуктів харчування на суму 1,27 млрд. дол. США. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року  експорт аграрної продукції зріс на 26,9%, що є досить вагомим здобутком галузі.

Серед експорту: продукти рослинного походження – 42,9% (2018 рік – 32,4%); жири та олії тваринного або рослинного походження  - 31,0% (2018 рік – 43,0%); готові харчові продукти – 18,1 % (2018 рік – 18,3%); живі тварини і продукти тваринного походження – 8,1% (2018 рік – 6,4%).

Під час обговорення особлива увага приділялась розвитку фермерських господарств. «Саме малі фермерські господарства можуть забезпечити сталість розвитку економіки України, адже тут ми зможемо диверсифікувати ризики,пов’язані з ситуацією,коли все сільськогосподарське виробництво  буде виключно зосереджене у великих агрохолдингах», - зазначив голова облдержадміністрації Владислав Скальський.

У галузі охорони довкілля проведено ряд заходів з відновлення гідрологічного режиму річок області. Розчищені русло річки Рось у місці витоку, що значно збільшило її водність;  русло річки Десна у межах смт Стрижавка; русло річки Вільшанка у межах смт Турбів. Проєкти з розчистки річки Південний Буг в межах міст Хмільник, Вінниця та смт Стрижавка отримали висновок ОВД.

Проведена значна робота з упорядкування відносин у галузі оренди водних об’єктів.

На 2020 рік заплановане створення чотирьох об’єктів ПЗФ загальною площею приблизно 100 гектарів у Липовецькому районі (геологічна пам'ятка природи "Астроблема", ландшафтні заказники "Скала", "Широка Руда" та "Іванський").  Також проводиться робота із створення НПП «Центральне Поділля» та винесення в натуру меж об’єктів ПЗФ.

 

Учасники колегії відвідали Дружбівське відділення товарно-молочного комплексу ФГ "Велес-Віта" та сміттєсортувальну станцію і полігон ТПВ смт Муровані .Курилівці.

У господарстві "Велес-Віта" утримується 3759 голів великої рогатої худоби, в тому числі 1070 голів корів. Минулого року ФГ «Велес Віта» завершило реконструкцію молочнотоварної ферми на 645 голів з встановленням сучасного доїльного залу в с. Дружба. Також проведено реконструкцію ферми для утримання великої рогатої худоби на 500 голів у с. Попелюхи.