У зустрічі взяли участь виробники продукції аквакультури, представники департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, відповідальні особи управлінь агропромислового розвитку РДА

     Особлива увага під час обговорення надана вимогам щодо неухильного дотримання вимог законодавства - Закону України «Про аквакультуру», Постанови КМУ №420 від 29.05.2013 р. «Про затвердження Типового договору оренди водних об’єктів» тощо.

     Нараду розпочав директор департаменту Микола Ткачук. Він розповів про теперішній стан водних об’єктів області, проблематику, яка виникає у суб’єктів аквакультури під час здійснення їхньої господарської діяльності. Фахівці департаменту наголосили про необхідність вчасної сплати коштів за оренду водних об’єктів.

     Начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Марія Якименко провела аналіз обсягів вирощування водних біоресурсів у водоймах області у 2018 році, згідно даних за формою 1А-риба (річна). «Неподання суб’єктом господарювання документів обов’язкової звітності за два звітні періоди підряд без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню такої звітності є підставою для здійснення позапланової перевірки органом рибоохорони. Крім того для оформлення усіх технологічних процесів та їх результатів щодо вирощування водного біоресурсу існують спеціалізовані форми первинної документації.» - зазначила Марія Якименко.

     Головний спеціаліст-юрискосульт Антоніна Буряченко розповіла про права та обов’язки суб’єктів аквакультури.

     Начальник Вінницького рибоохоронного патруля Олексій Ягельський зробив акцент на юридичних підставах розірвання договору оренди водного об’єкту. «Вітчизняна аквакультура має значний потенціал розвитку в частині збільшення обсягів виробництва та урізноманітнення об’єктів аквакультури. Розвиток рибного фермерства є одним із пріоритетних напрямків» - повідомив керівник відомства.

    Спеціалісти відділу іхтіології та регулювання рибальства провели практичне навчання із суб’єктами аквакультури з детальним роз’ясненням інструкції із заповнення форми звітності 1 А-риба річна.

    Учасники надали наступні пропозиції:

  1. На законодавчому рівні знизити рівень зональної рибопродуктивності у зв’язку із змінами клімату та пониження рівня води у водоймах;
  2. Розширити повноваження рибоохоронного патруля в частині оформлення адміністративних матеріалів за порушення правил рибальства (браконьєрство) на орендованих водоймах.
  3. Розповсюдити дію правил любительського та промислового рибальства на орендованих водних об’єктах.
  4. Запровадити щорічний платний квиток на любительську і спортивну рибалку, враховуючи міжнародний досвід.