Основна доповідь озвучила заступник директора департаменту Валентин Кирилюк, яка, зокрема, зазначила: за 9-ть місяців поточного року агропромисловий комплекс Вінниччини показав позитивну динаміку свого розвитку та забезпечує виконання завдань щодо реалізації положень Стратегії збалансованого розвитку області. Індекс сільськогосподарського виробництва за січень-вересень складає 108,2% до аналогічного періоду минулого року, в тому числі в рослинництві – 110,9%, в тваринництві – 103,6%.

     Наближаються до завершення осінньо-польові роботи: залишилось обмолотити біля 35% площ кукурудзи та викопати біля 17% - цукрових буряків. Вцілому в рослинництві за оперативними даними у порівнянні з минулим роком прогнозують збільшення урожайності всіх сільськогосподарських культур.

На фоні достатньої зволоженості ґрунту тепло надзвичайно сприятливо вплинуло на появу сходів озимих колосових культур. Більша частина озимини готова до перезимівлі. Понад 93 тис. га посівів знаходяться у фазі кущіння; майже стільки ж – утворили 2 – 3 листки, біля 15% - знаходяться у фазі сходів. В цілому стан посівів в умовах регіону характеризується як добрий.

Валентина Кирилюк також зсередила увагу на реалізації в області державних программ підтримки агропромислового виробництва. Так, спеціальною бюджетною дотацією за вирощування молодняка великої рогатої худоби за період утримання  від 1 до 13 місяців вже скористалися 9078 селянських домогосподарств, які утримують 16,5 тис. телят. Відомості надійшли від 595-ти сільських, селищних, міських та об’єднаних територіальних громад.

Найбільше людей звернулося з Хмільницького, Літинського та Погребищенського районів. На сьогодні  кошти вже надходять на їхні рахунки.

Також на зібранні обговорили хід реалізації заходів ефективного використання водних об’єктів.

      Звернули увагу й на екологічні проблеми. Зокрема, після розчищення парків необхідно визначити бюджети їхнього подальшого утримання. Місцевим радам потрібно долучатися до співфінансування проектів із розчистки водойм та утилізації твердих побутових відходів. А також до таких важливих робіт як перезатарення та утилізація пестицидів.

         Директор профільного департаменту Микола Ткачук зазначив важливість чіткого окреслення планів на ІV квартал та термінів їхнього впровадження, а також посилення виконавської дисципліни.

      Андрій Гижко – перший заступник голови ОДА наголосив: саме структурні підрозділи РДА мають націлювати аграріїв на вирощування нових високорентабельних культур, таких як нут, квасоля, сочевиця, та створенні переробних підприємств. Світ також потерпає від криз та викликів, але постійно реагує на них і змінюється. Тож і вінницьким аграріям варто вибудовувати прозорі правила гри як із державою, так і з орендодавцями