Цьогоріч погодні умови для посіву озимих зернових були близькими до оптимальних, практично в всіх куточках області випало достатньо дощів.

          Якщо аграрії з певних причин запізнилися зі збором попередника, то краще застосувати мілкий обробіток грунту важкими дисковими боронами на глибину 8-10см або агрегатами прямої сівби і якомога швидше провести сівбу – це матиме вирішальне значення.

         Обов`язковим є протруєння насіння фунгіцидами, до складу яких входять мікроелементи стимулюючої дії. Прикладом, Кінто Дуо, Іншур Перформ, Ламандор.

              Якщо застосовувати звичайні протруйники, то варто додатково внести мікродобрива стимулюючої дії на кшталт Мікро, Nanovit, Nanomix, а також гумати ( біогель, гуміфілд). Їх можна додавати у бакову суміш при обробці насіння.

         Якщо посіви були на пару, - вони азотом забезпечені. І як показують дослідження: за ретельного догляду за чорними парами у них накопичується від 5 до 8мг нітратів на 100г грунту. Цього достатньо для розвитку рослин восени, а відтак, можна обійтися лише стартовими (при сівбі) складними добривами в нормі 70-100кг\га. Це можуть бути нітроамофос, супер-агро, де азоту та фосфору від 15 до 18кг д р , а для легких піщаних грунтів – нітроамофос. Загальна норма внесення азотних добрив для вирощування озимої пшениці по пару має складати 30-45 кг\га д р Після непарових попередників норму азотних добрив необхідно збільшувати  до 60кг\га д р. Причому хоча б половину з них варто внести з осені, оскільки після таких попередників грунти збіднені на азот.

         Якщо добрива не вносилися разом із сівбою, то посіви після непарових попередників потрібно підживити у фазі двох листків.

Якщо у зв`язку з несприятливими погодніми умовами або пізнім збором попередника сівба запланована пізніше, то варто підібрати сорти пшениці менш чутливі до тривалості світового дня (фотоперіоду). Це такі сорти як «Знахідка одеська», «Херсонська 99», «Вдала» і «Подяка», які інтенсивніше розвиваються саме восени.