Стан посівів сільськогосподарських культур та хід проведення жнив

На Вінниччині швидкими темпами продовжується збір ранньої групи.

По всіх категоріях господарств, ранні зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 395,2 тис. га, що становить 85,9 % до загальної - 460,2 тис. га Намолочено 1910,4 тис. тонн при середній урожайності 48,3 ц/га

Озимої пшениці обмолочено 288,4 тис. га, що становить 91,6 % до загальної площі 314,7 тис. га.

Вінницькі аграрії планують зібрати озимої пшениці понад 1,6 млн. тонн,  з яких майже 60-70 % - зерно продовольче I, II, III, IV класу і приблизно 25-35%  - фуражної групи.

Намолочено 1528,4 тис. тонн при урожайності 53 ц/га.

Озимого ячменю обмолочено 29,6 тис. га, що становить 99,7 % до загальної площі 29,7 тис. га. Намолочено 135,4 тис. тонн при урожайності 45,7 ц/га.

 Ярої пшениці обмолочено 4,9 тис. га, що становить 45,7 % до загальної площі 10,3 тис. га Намолочено 22,2 тис. тонн при урожайності 45,5 ц/га.

Ярого ячменю обмолочено 45,5 тис. га, що становить 60,3 % до загальної площі 75,5  тис. га Намолочено 167,4 тис. тонн при урожайності 36,8 ц/га.

Гороху обмолочено 26,0 тис. га, що становить 95,4 % до загальної площі 27,2 тис. га. Намолочено 55,2 тис. тонн при урожайності 21,2 ц/га.

Жита обмолочено 0,6 тис. га, що становить 30,9 % до загальної площі 1,8 тис. га. Намолочено 1,2 тис. тонн при урожайності 21,8 ц/га.

Вівса обмолочено 0,3 тис. га, що становить 23,2 % до загальної площі 1,1 тис. га. Намолочено 0,6 тис. тонн при урожайності 23,8 ц/га.

Крім того:

Озимий ріпак  зібрано на площі 75,8 тис. га, що становить 98,8 % від прогнозованої  площі 76,7 тис. га Намолочено 234,9 тис. тонн при урожайності 31,0 ц/га.

Ярий ріпак зібрано на площі  тисяча га, що становить 58,8 % від прогнозованої  площі 1,7 тис. га Намолочено 2,3 тис. тонн при урожайності 24,0 ц/га

Посівна кампанія

Вінниччина розпочала підготовку до посівної кампанії, зокрема - озимих культур. Вінницькі аграрії планують посіяти 353.9 тис. га озимих зернових з яких, пшениці озимої 320.4 тис. га, озимого ячменю 31 тис. га та жита озимого 2,5 тис. га.

Поряд із ускладненням збирання врожаю  колосових та зернобобових культур, рясні дощі посприяли значному поповненню ґрунтової вологи. Сьогодні важливо акумулювати її під майбутні посіви, а також використати для сівби сидератних культур та багаторічних бобових й злакових трав. Достатні запаси вологи можуть забезпечити гарантоване отримання сходів озимого ріпаку, в зв’язку з чим доцільно збільшити площу посіву даної культури в області до 100 тис. га. Оскільки озимий ріпак є одним з найкращих попередників та фітосанітаром для зернових культур, покращує стан ґрунту.

Уже підготовлено ґрунт під посіви озимих колосових понад 80 тис. га, крім того під ріпак - майже 50 тис. га . З них  засіяно 5,6 тис. га. Лідером є Бершадський район, де під цією культурою  2,2 тис. га, та Чечельницький -  1,6 тис. га

Для проведення посіву озимини необхідно забезпечити понад 100 тис. тон. якісного насіння колосових культур та 0,5 тис. тон насіння озимого ріпаку.

 Кукурудза  формуює  початки. Їхня кількість на одній рослині становить 1.5-2.3 качанів. Висота рослин на кінець  декади  досягла 214-306 см. Стан посівів переважно добрий.                                                                                                                                                                                            

Соняшник  квітне та формує кошик . Діаметр  кошика  становить   15-20 см. У цукрового буряка триває ріст кореня.  За даними метеостанцій області станом на 31 липня його вага становить  470 – 650 гр. і перевищує минулорічний показник на 50-60 гр. Приріст за декаду склав 116-362 гр. Однак затяжні опади призвели до зменшення цукристості.

 Картопля завершує вегетацію.  Стан посадок переважно добрий та задовільний, оскільки фахівці відмічають ураження фітофторозом.

У сої  з`явилися боби та  завершується цвітіння. На одній рослині сформувалося від 3 до 20 бобів.

Про усе це йшлося на прес-конференції, яка пройшла 8 серпня у конференц-залі департаменту інформаційної політики за участі директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Миколи Ткачука, керівника ГУ Держпродспоживслужби Грогорій Сидорука та директора інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександра Корнійчука

images/doc/vin/departament-apk/photo/press.JPG