Мета зібрання – ознайомлення зі станом справ в агропромисловому комплексі регіону, визначення проблематики жнивної кампанії 2018. Площі до збирання ранніх зернових становлять 459 тисяч га, а ріпаку – 77 тисяч га. У порівнянні з минулим роком площі ранніх зернових  зменшилися на 20 тисяч га, а посіви ріпаку навпаки зросли на 19 тисяч га.

     Особливості цьогорічних жнив: високі температури прискорили розвиток колосових, відтак жнива почалися на два тижні раніше, ніж торік. Вже намолочено 162 тисячі тонн збіжжя при середній врожайності 42 ц\га. Однак, науковці прогнозують зменшення врожайності ранньої групи зернових на 8-10% через жаркі температури та дефіцит вологи у грунті.

  За попередніми оперативними даними Вінниччина входить до трійки кращих областей в державі за рівнем врожайності ранньої групи зернових.

    Для збирання врожаю сільгосппідприємства області підготовили 2326 комбайнів, 780 жниварок, 510 прес-підбирачів. На полях нині працює 815 одиниць зернозбиральної техніки. Крім того, з метою скорочення термігів збирання та недопущення втрат вирощеного врожаю, господарства області додатково залучать 502 комбайни.

     Завершується підготовка сушильного обладнання, зернотоків для прийняття врожаю 2018. Тому на базі господарства «Агробуд» учасники семінару оглянули елеваторні потужності, лабораторії. Всього в господарствах області підготовлено 1725 зерноскладів місткістю 2240 тисяч тонн, 225 зерносушарок та елеваторів продуктивністю 43,5 тисячі тонн за добу, відремонтовано 750 автомобільних ваг. На Вінниччині працює 72 елеватора  загальною ємністю 2762,1 тисяч тонн. Впродовж останніх трьох років їхня потужність зросла на 300 тисяч тонн і це достаньо для зберігання майбутнього врожаю.

      Для оперативного реагування під час жнивної кампанії департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів створив робочу групу, яка координуватиме та організовуватиме проведення збиральних робіт. Подібні групи створили в кожному районі. Вони посилять увагу до безпечності умов праці, аби уникнути травматизму, аварій та пожеж. Крім того, відслідковуватимуть повноту та достовірність обліку вирощеного врожаю.