З початку року кооперативи надали послуг населенню на 5,3 млн. грн.

Із зареєстрованих 40 молочарських СОКів 10 здійснюють свою діяльність у поточному році. З початку року заготовлено 1027 тонн молока на 5,2 млн.грн.

Заслуговують на увагу робота таких молочарських СОКів:

- СОК «Подільська надія» с. Джулинка Бершадського району (заготовлено молока 317 тонн на 1,5 млн. грн.),

- СОК «Зорепапад» с. Почапинці Жмеринського району (заготовлено молока 198 тонн на 985 тис. грн.),

-  СОК «Торговий аграрний дім «Подільські лани» смт. Крижопіль  (заготовлено молока 151 тонну на 746 тис. грн.).

В області прийнято Програму розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки, відповідно до якої проводиться підтримка особистих селянських, фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання в сільській місцевості.

Зокрема, Програмою передбачено щорічне надання пільгових кредитів особистим селянським, фермерським господарствам, сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам та іншим суб’єктам господарювання на селі через комунальну організацію «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву».

З початку року надано таких кредитів на 1,5 млн. грн. Одержувачі кредитів – 4 фізичних осіб – підприємців та 3 фермерських господарства. На жаль, представники молочарських СОКів не виявили бажання в одержуванні пільгових кредитів.

Для власників корів (фізичних осіб) за цією програмою з обласного бюджету надається часткове відшкодування витрат за закуплені ними установку індивідуального доїння або (та) холодильну установку для зберігання і охолодження молока (ларі), в розмірі 50 % вартості установки. Відшкодування виплачується домогосподарствам, які утримують 3 і більше корів. У 2018 році часткове відшкодування отримали 195 фізичних осіб на суму 711,6 тис. грн. а також погашено кредиторську заборгованість за 2017 рік для 246 фізичних осіб в сумі 863,7 тис. грн.                                                       

З метою активізації створення молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів 20 квітня проведено тренінг щодо створення вказаних кооперативів, на якому були присутні 47 виробників, які бажають створити молочарські кооперативи, із 14 районів.