Згідно із Законом декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація) віднесено до кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією та посилено відповідальність за вказані правопорушення.

Так, зокрема, за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, вводиться додатковий вид відповідальності у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

В свою чергу, за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, також можлива відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

У разі умисного неподання суб'єктом декларування декларації передбачається  покарання  у  вигляді  обмеження  волі  на  строк  до  двох  років або  позбавлення  волі  строком  на  один  рік.

Також внесені зміни до примітки до ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими уточнено перелік суб’єктів відповідних правопорушень, зокрема, до них віднесено службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 513 Закону України «Про запобігання корупції».

З      повним      текстом      Закону      можна      ознайомитись      за    посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1576-IX#Text